Nartsissistiga toimetuleku viisid

Nartsissistiga toimetuleku viisid
Nartsissistiga toimetuleku viisid

Ekspert kliiniline psühholoog Fulya Tepret andis sellel teemal olulist teavet. Nartsissistliku isiksusehäire kõige olulisem tunnus on ülepaisutatud eneseimetlus, eneseimetlus ning enda nägemine täiusliku ja teistest inimestest kõrgemana. Kuigi need inimesed ennast ülendavad, alandavad ja halvustavad nad teisi inimesi. Neil on pidevalt täitmatu vajadus olla hinnatud, meeldida, armastatud ja heaks kiidetud.

Nartsissistlike inimeste inimsuhted on ekspluateerivad ja manipuleerivad. Vastupidiselt levinud arvamusele mõistavad need inimesed teise inimese emotsioone väga hästi, kuid kasutavad seda ära nende ärakasutamiseks. Nartsissistliku isiksusehäirega inimesed esmalt ülendavad oma suhetes teist inimest ja seejärel devalveerivad teda. Inimene arvab, et nartsissist on temasse pimesi armunud, kuid nende inimeste võime armastada on väga nõrk. Selleks, et muuta teine ​​inimene temast sõltuvaks, külvab ta teda tegelikult kingitustega ja paneb teda tundma end väärtuslikuna. Suhte hilisemates etappides räägivad selles suhtes olevad naised üldiselt järgmist: "Ma tunnen end nagu kott, ta teab väga hästi, et ma ei saa teda maha jätta."
Nartsissistlikku isiksusehäiret täheldatakse meie ühiskonnas enamasti meestel. Kõige olulisem põhjus, miks seda meeste puhul nähakse, on see, et iidsetest aegadest on mehed vastutanud maja toimetuleku ning meestelt oodatud jõu ja edu eest. Seetõttu peab mees, kes vastutab maja toimetuleku eest, olema tugev ja edukas. Selle isiksusehäirega inimesed on sageli tugevad ja edukad inimesed.

Ekspert kliiniline psühholoog Fulya Tepret jätkab oma sõnu järgmiselt;

Luua tervem suhe nartsissistliku isiksusehäirega inimestega;

  • Vajadusel seadke piirangud.
  • Keskendu tehtule, mitte tühjadele lubadustele.
  • Suurendage oma enesehinnangut.
  • Jälgi, kuidas ta manipuleerib teiste inimestega sinu ümber, pane tähele, kuidas ta üritab seda sinuga teha, ja sea piirid.
  • Ta võib sind süüdistada ja vaidlema tirida; ära osale vaidluses, mis ei jõua järeldusele.
  • Ära püüa teda muuta, inimene saab muutuda ainult siis, kui ta ise seda tahab.